“Ha nem félsz…, akkor le tudsz rajzolni bármit, amit elképzeltél”

Rajzoktatás - interjú

Villő a MiniMűhely egyik legkisebb, de annál kitartóbb tagja. Rajzai kedvességet, mérhetetlen bájt sugároznak, emellett aprólékos , precíz megmunkálásuk jelentős művészeti értéket képvisel. Kíváncsi voltam, mi indíthat egy ilyen csöpp lányt ennyire szorgalmas “munkára”. Csonka-Szőke Villővel beszélgettünk.

Mesélj egy kicsit magadról! Mit szeretsz csinálni? Hogy telnek a napjaid?

Én Csonka-Szőke Villő vagyok, első b-s, 6 éves és Dabason lakunk. Nagyon szeretek itt lakni. A katolikus iskolában tanulok. Az, hogy iskolába járok rossz egy kicsit, mert az ovi szimpatikusabb volt, nagyon szerettem oviba járni. A legjobb barátom, Petra is az első b-be jár, így az iskolában is van jó dolog, meg nagyon szeretem ott az órákat. A napjaim úgy telnek, hogy elmegyek az iskolába, majd hazajövök, és végre játszhatok. Hétfőn, kedden délután elmegyek a zeneiskolába. Szoktam művészkedni is. Úgy érzem, hogy nagyon jól telnek a napjaim. Én nem problémázom a jövőn, hanem megélem a jelent, és ez így nekem nagyon jó. Úgy érzem, hogy nekem ez így a legjobb. Hétvégén, szombaton, a legtöbbször elmegyünk túrázni, mert apa mindig intéz egy kis túrázást. Vasárnap templomba megyünk, és ilyenkor sokszor szoktam rajzolni. Szeretek rajzolni. Jó érzés, hogy meg tudom rajzolni, amit a fantáziám megalkot. Kedvenc elfoglaltságom a játszás, a rajzolás és főleg az olvasás. Én nagyon szeretek olvasni, mert azt anyától tanultam meg, mert ő is sok történetet olvasott nekem, és most is olvassa a könyveket nekem. Nagyon sok játékom van. Főleg legóim vannak, amiket apa vesz nekem, mert ő is nagy legós. Szeretek a játékaimmal játszani. Kitalálok történeteket, és azokat megvalósítom. Amikor olvasok, akkor is arra gondolok, hogy ebből a történetből egy mondatot kicsit átalakítok, és azt beleteszem a játékba, utána pedig eljátszom. Szóval nagyon jól telnek a napjaim.

Úgy tudom, fiatal korod ellenére már díjazott lettél rajzpályázatokon! Hogy is voltak ezek?

Nyertem az oviban egy olyan rajzzal, amin szőlőszüretet kellett lerajzolni, és egy karácsonyi angyalkás rajzzal. Voltak olyan rajzaim is, amikkel nem értem el helyezést, hanem emléklapot kaptam. Az egy kicsit rossz érzés, hogy nem nyerek, mert sokat kell ezeken a rajzokon dolgozni. Lehet, hogy napokig tart a rajz elkészítése. Az a jó, hogy a pályázaton megmondják, mit kell rajzolni, aztán a saját elképzelésed szerint megalkotod a figurákat. Jó benne, hogy kreatív munkát kell csinálnod. 

Nagyon komolyan veszed a feladataidat, többek közt a rajzolást is. Mi indít arra, hogy szorgalmas legyél?

Egy érzés ösztönöz engem, hogy szorgalmas legyek a rajzolásban. A rajzolás után azt érzem: nekem ez nagyon-nagyon jó volt. Nagyon jó, ha szorgalmas vagyok, mert akkor nagyobb, komolyabb dolgokat is meg tudok majd rajzolni, egyre nagyobb és nagyobb ötleteket tudok megvalósítani. Engem az indít arra, hogy szorgalmas legyek, hogy majd később, amit csak szeretnék, teljesen kidolgozva le tudjam rajzolni.

Interjú rajzolás

Mióta vagy a MiniMűhely tagja?

Nagycsoportos korom óta. Amikor itthon voltunk a vírus miatt, akkor anya rákeresett, van-e valamilyen online rajzoktatás, és rátalált a MiniMűhelyre. Megkérdezett, hogy szeretnék-e benne dolgozni, és én igent mondtam. Azóta vagyok a MiniMűhely tagja.

Mit szeretsz a feladatokban és az oktatásban?

A videók, amiket Kitti készít, nagyon jók. Nagyon tetszik, hogy mindig ugyanazzal a mondattal kezdi: Sziasztok, kedves MiniMűhelyesek! Mindig nagyon kedvesen elmondja, hogyan és mit kell rajzolni, én pedig az alapján meg tudok rajzolni bármit. Szeretem nézni, ahogyan dolgozik. Azt szeretem a feladatokban, hogy nagyon sok ötletem támad, miután megnéztem a videót. Rajzolás közben pedig a képzeletem elkezdi megalkotni a figurákat. Amikor elkezdem megvalósítani az ötletemet, akkor úgy érzem, hogy én ezt nem tudom elrontani. Miután elkészültem, Kitti mindig megmondja a véleményét a rajzomról, ami nagyon jó érzés.

Van kedvenc technikád?

A kedvenc technikám az, amikor filctollal, színes ceruzával és festékkel dolgozom, mert akkor elszabadul a kezem, és le tudom rajzolni, amit elképzelek, és úgy érzem, hogy nem tudom elrontani, mert abban gyakorlott vagyok, mert már régóta gyakorlok a MiniMűhelyben is, és már ovis koromban is rajzoltam dolgokat. Szeretek rajzolni. Nagyon szeretek filctollal dolgozni. A tűfilcezéssel van egy olyan érzésem, hogy nem tudom elrontani, mert már sokszor csináltam, és már régóta gyakorlom a MiniMűhelyben is.

Vannak terveid a jövőre?

Nekem az ötletem a jövőre, hogy nagy művész legyek. Most azt érzem, hogy a célom az, hogy művész legyek. Bármit, amit rajzolok, meg tudom majd mutatni a gyerekeimnek, és ők is ezen az úton tudnak majd továbbhaladni. De sok minden mást is fogok csinálni a rajzoláson kívül. Sok célom van, de később majd úgyis meglátszik, hogy mi jó nekem. Sok ötletem van a jövőre. Történeteket is fogok írni, meg könyveket, és nagyon jó lesz, hogy mindent meg fogok tudni rajzolni, amit csak szeretnék.

Mit üzennél azoknak, akik félnek rajzolni?

Ne féljenek, nyugodtan rajzolnak, mert egy idő után ráéreznek arra, hogy ez nekik milyen jó. Csinálják csak bátran, mert fejlődni fog a kézügyességük, és le tudják majd rajzolni azt, amit gondolnak. Nem szabad félni a rajzolástól! Én már ovis koromban is sokat rajzoltam, és nem féltem attól, hogy elrontom. Lehet, hogy elrontottam, de az nem baj, mert kijavítottam. Azt üzenem azoknak, akik félnek rajzolni, azért mert elrontják, hogy rajzoljanak, mert abból nem lesz baj, az nekik is jót tesz, mert a fantáziájuk úgyis megszüli azt, hogy mit rajzoljanak. Semmi baj, nyugodtan rajzoljanak! Ha nem félsz a rontástól, akkor le tudsz rajzolni bármit, amit elképzeltél.

A cikk a MiÚj? magazin első számában jelent meg.

error: Védett tartalom!